“Doe eens Wad…”

doeeenswad

Samen iets doen aan de plastic soep in de Waddenzee

Middenin de Waddenzee, tussen Ameland en Schiermonnikoog ligt het Rif, een prachtige zandplaat. Door de stroming van de zee, komt hier veel afval terecht: stofzuigerslangen, visnetten, trossen, schoenen, Maggi-flessen, brokstukken van een F16, etc. Wat de mens heeft gedumpt, legt de zee daar neer. Het Rif staat op de Werelderfgoedlijst en is alleen per schip een paar uur per dag bereikbaar.

Bij Lauwersoog gaan we met de Raaf, een echte vissermanschouw, door de sluis. Vanaf daar zeilen we met de stroom mee naar deze unieke plek, laten ons droog vallen, verkennen de plaat en nemen zo veel mogelijk mee van wat de zee voor onze voeten heeft gelegd. We sjouwen ons af en toe de pleuris en tegelijk voelt het als een enorme eer om te mogen doen.

Opruimen was nog nooit zo leuk. Want je ziet dat je daadwerkelijk iets kunt doen om de aarde mooier te maken en dat geeft een waanzinnig goed gevoel. Terug in Lauwersoog dumpen wij het afval in de containers, eten eventueel nog een visje, werpen een laatste blik op de zee en keren met een grote grijns huiswaarts: “Wij deden Wad!”

Reacties van eerdere deelnemers:

– “Een herinnering die ik over 10 jaar nog kan terugkijken zonder foto’s.”
– “Puur, ongekunsteld, top: samen er voor zorgen dat alles reilt en zeilt aan boord èn de zee een stukje schoner maken. Goed voor de teamspirit.”
– “Nienke, supergastvrouw die koffie aanbiedt terwijl de golven om je oren slaan! Die je meteen een welkom en vertrouwd gevoel geeft.”

Praktische gegevens:

Vertrek- en aankomsthaven: Lauwersoog.  Op verzoek kan er ook en groupe vanaf Schiermonnikoog gevaren worden. Er is plaats voor max. 8 personen. Aan boord zijn koffie/thee, koek, fruit en de ingrediënten voor een lekkere stevige broodmaaltijd. Prijs v.a. € 97,50 p.p. Deze financiële bijdrage maakt het mogelijk dat ik mij ook buiten de tochten om in een breder verband in kan zetten om structureel iets te doen aan de Plastic Soep in de Waddenzee. Zie ook Facebook
Voor bedrijven en ZZP-ers zijn deze kosten aftrekbaar in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

De tochten worden gepland n.a.v. de tijden van Laag Water Lauwersoog. Vertrek is 4-5 uur voor laag water en aankomst 4-5 uur na laag water, afhankelijk van windkracht en -richting. Drie dagen voor vertrek ontvangt u, naar aanleiding van het weerbericht, de laatste informatie over de tocht. Heeft u zelf een groepje van minimaal 6 personen waarmee u deze tocht wilt doen? Neem gerust contact op voor een geschikte datum. Voor individuele inschrijvingen zie: Agenda individuele tochten