Over Nienke Dijkstra

L1070446_2_2_2
Schipper en
regisseur van
sleutelervaringen

Ik (Nienke Dijkstra, 1969) heb mijn sporen verdiend in het internationaal werken, de sport, het theater en het varen. In de verschillende disciplines heb ik mij breed ontwikkeld, met een kinderlijke nieuwsgierigheid en verlangen naar de horizon en wat zich daar achter zal begeven. Eigenheid en vrijheid zijn woorden die bij mij passen.

“Ik vaar door tot waar de hemel de zee raakt.”

uit “Bolder en de Boot” van Alice Hoogstad

Het varen en zeilen is mij met de paplepel ingegoten. De verhalen over mijn opa die uit een echte schippersfamilie kwam, spraken tot mijn verbeelding en al jong besloot ik dat ik op elk schip wilde kunnen varen. Op mijn 21ste was het zo ver, toen begon ik te varen als schipper. Omdat ik nog meer dromen had volgde ik ook de Theaterschool en deed ik een tijd aan topsport (atletiek).
Als schipper en kapitein voer ik op de Waddenzee, Noordzee en Oostzee met grote traditionele zeilschepen. Aan boord begeleidde ik zeer diverse nationale en internationale groepen, variërend van top van het bedrijfsleven tot justitiejongeren tot vakantievierders.

In het theater maakte ik eigen producties, speelde in New York, op het Oerol festival op Terschelling, het Boulevard Festival in Den Bosch en op vele andere plaatsen in binnen- en buitenland. De laatste jaren ben ik nauw betrokken bij de PeerGrouP, lokatietheater Noord Nederland.

Internationaal werkte ik veel voor de Europese Commissie. Ik ontwikkelde en leidde internationale trainingen en coachingstrajecten.

In 1999 startte ik mijn eigen bedrijf, Key-events. Vanaf 2012 is de tak: “Doe eens Wad” toegevoegd, met als belangrijkste samenwerkingspartners, de wind, het wad en de zee.
In de loop der jaren heb ik gezien en ervaren hoe rijk ons waddengebied is en hoeveel moois de zee met mensen doet. Niet voor niets staat dit gebied op de werelderfgoedlijst van Unesco. De schoonheid en kracht van dit gebied laat ik u graag ervaren.

Ik vaar met kleine groepen. Hierdoor krijgt u echt een unieke de natuurbeleving. Al vele onderzoeken hebben uitgewezen dat de zee mensen goed doet. Dat gold vroeger en nu nog steeds. De zee brengt het mensen dichter bij zichzelf, laat stress vervliegen, werkt verhelderend, inspirerend en ontspannend. De zee beoordeelt en veroordeelt niet, op zee kun je zijn.